Het voorlaatste vredesplan

Het begon allemaal zo mooi. Mooi voor IsraŽl, mooi voor velen die vol verwachting uitzien naar de vervulling van verschillende Bijbelse profetieŽn en mooi voor het Amerika van Trump. Tijdens de verkiezingscampagne vlogen vrienden en vijanden van IsraŽl de beloften van Trump om de oren. Kenners van geschiedenis van IsraŽl dachten meteen aan de beroemde Perzische koning Kores (Cyrus 559-529) die in het begin van zijn regering over het Medo Perzische wereldrijk de volgende oproep in zijn koninkrijk liet circuleren: ďHij (de HERE) heeft mij opgedragen voor Hem een huis te bouwen in JeruzalemĒ. Dus herstel van de door Nebukadnezar verwoeste tempel van Salomo! Verder wekte hij Joden in zijn rijk op om terug te keren naar hun land. Kores gaf de terugkerende groep Joden zelfs de geroofde tempelschatten mee. U leest deze geschiedenis in de boeken Ezra en Nehemia van de Bijbel.

Toen Donald Trump onverwachts gekozen werd als president van het machtigste land van de wereld waren de verwachtingen hoog gespannen. Zou Trump de ďKores van deze eeuwĒ worden? De door God gekozen wereldleider die meewerkt aan het herstel van IsraŽl? Zijn eerste test betrof de beloofde verplaatsing van de ambassade van de VS van Tel Aviv naar Jeruzalem. Een eerbetoon van de komende Koning van IsraŽl, aan de Messias. Volgens een wet uit 1995 moest dat gebeuren. Volgens een andere wet kon dat besluit door de President telkens voor een half jaar opgeschort worden. Dat is tot grote teleurstelling van velen gebeurd. De tweede termijn van een half jaar is nu bijna voorbij. Trump staat weer voor de keuze: Doen wat hij heeft beloofd of weer opschorten. Trump heeft al gezegd dat hij de verplaatsing van de ambassade laat afhangen van zijn ďultieme vredesplanĒ waar zijn team, dat bestaat uit zijn schoonzoon Jared Kuzner, zijn hoofdadviseur Jason Greenblatt, Dina Powell ook een adviseur en een paar anderen in diep geheim aan werken.

Maar intussen gebeurde er meer. IsraŽl begon weer te bouwen in Judea en Samaria. Aanvankelijk onder stilzwijgende goedkeuring van Trump. In Oost-Jeruzalem 1.300 woningen. Hier nog eens 1.000 woningen en daar 2.600 woningen voor de nederzettingen in Judea en Samaria. Wetten vlogen door de Knesset. Bijvoorbeeld de Groter-Jeruzalemwet waarbij veel dorpen rond Jeruzalem bij Jeruzalem gingen horen. Jeruzalem zou daardoor meer dan een miljoen inwoners krijgen. Ik noem alleen Maíale Adumim, een prachtige voorstad van Jeruzalem en Gush Etzion een historisch plek uit de onafhankelijkheidsoorlog van 1948/1949. Dan was er de legalisatiewet over het legaliseren van veel nederzettingen. En de Amonawet. Maar President Trump had andere, grootse plannen. Een allesomvattend Ďvredesplaní. Hij zette dus Premier Netanyahu (dus IsraŽl) onder druk en die bouwplannen zijn het magazijn van de oude Ďvredeplannení gezet. Terwijl bijna iedereen het eens was dat de Ďtweestatenoplossingí dood was en onderhandelingen daarover weinig zin hadden. Jared Kuzner, Trumps schoonzoon en onderhandelaar, had al opgemerkt dat het vredesproces een mislukking was. Intussen merkten oplettende Midden-Oosten commentatoren op dat Trump in feite in het spoor van de presidenten Obama, Carter, Clinton en Bush Jr. bezig was. Zij waren allemaal mislukt. President Trump rent dus op een gevaarlijk dood spoor.

Waarschuwingen
Alle Amerikaanse presidenten die vrede tussen de íPalestijnení en IsraŽl wilden forceren door bijvoorbeeld gevaarlijke concessies van IsraŽl te eisen hebben gefaald. Telkens als er druk op IsraŽl werd uitgeoefend kwam er een ramp over de VS. Trump kan hierover meepraten. Maar hij luistert niet en begrijpt het niet. Denk aan de serie verwoestende orkanen die over de VS (en het CaraÔbisch gebied) kwamen. Denk aan de vreselijke branden.

En aan de afschuwelijke schietpartijen. In politieke zin gaat er ok veel mis. Noord-Korea daagt de VS uit en bouwt verder aan de bom. China neemt de macht in het Verre-Oosten over van de VS en Rusland in SyriŽ. ďMake America GreatĒ klonk het tijdens de verkiezingscampagnes. Amerika wordt steeds kleiner en loopt aan de hand van Trump naar het einde van het Ďzoveelsteí wereldblok dat op grond van Genesis 12:3 (Gezegend wie u zegenen en wie u vervloekt zij vervloekt.) zijn nek breekt over IsraŽl. Het doet mij verdriet dit te schrijven.

Gevaarlijke plannen
Het kleine team van Trump heeft de plannen waar ze mee bezig waren, zorgvuldig geheim gehouden. Het plan was van president Trump was om die plannen tijdens een ďgrote, indrukwekkendeĒ vredesconferentie openbaar te maken. Ook bijvoorbeeld Saoedi-ArabiŽ heeft, om de chaos wat groter te maken en om de VS een plezier te doen, een eigen vredeplan te gepresenteerd.

Intussen kwamen er berichten dat de presentatie van het Ďultieme vredesplaní van Trump werd uitgesteld tot maart volgende jaar. Maar wat gebeurde 12e november? De New York Times publiceerde in een voorpagina artikel details van Trumpís Ďvredesplan in twee fasení.

Let op en herken de details uit oude vredesplannen en oude druk op IsraŽl.
Fase 1: De fase van "vertrouwenwekkende maatregelenĒ.

  • Van IsraŽl wordt gevraagd het bouwen in Judea en Samaria te stoppen Van IsraŽl wordt gevraagd openlijk en publiek in te stemmen met een Palestijnse staat.
  • Van IsraŽl wordt gevraagd delen van gebied C aan de Palestijnse Autoriteit over de dragen. Zaken die zelfs de Oslo-akkoorden niet van IsraŽl gevraagd hebben. En zware, gevaarlijke concessies betekenen.
  • Van de Palestijnse Autoriteit wordt gevraagd (1) de veiligheidssamenwerking met IsraŽl weer op te pakken (Na de moordaanslag op de tempelberg en de ruzie om de veiligheidspoortjes heeft de PA die opgezegd). (2). Niet verder te streven naar internationale erkenning (veel landen hebben de niet-bestaande Palestijnse staat al erkend). (3) Terrorisme niet meer te steunen.

Fase 2: Deze fase is zelfs erger voor IsraŽl. Volgens de New York Times is deze fase gebouwd rond de beruchte, mislukte Ďtweestatenoplossingí. Voorgaande presidenten van de VS hebben bewezen dat dit een onhaalbare kaart is.

Veel IsraŽlvrienden hadden goede hoop, omdat de regering Trump herhaaldelijk had gezegd dat men een Palestijnse staat niet zagen zitten. Ook al vervlogen hoop.

Wee Amerika; wee wereld
Als dit plan gepresenteerd wordt hoor ik IsraŽl al roepen VERRAAD! Als de Almachtige, de God van IsraŽl doorgaat met het in praktijk brengen van Genesis 12:3 zal de VS zijn functie als wereldleider verliezen en zal de HERE zijn zegenende en beschermende Hand over de VS terugtrekken. Chaos over heel de wereld. Het internationale financiŽle verkeer, dat nog steeds voor een groot deel om de US-dollar draait, stort in. We zijn weer eens op een kritiek punt van de wereldgeschiedenis aangekomen.


Bron: janvanbarneveld.nl
Toegevoegd: 26 november 2017


blog comments powered by Disqus


Print deze pagina
Terug